Historisk

Foto: L.Farstad
Jernaldergården på Århus i Skien ble åpnet i september i 2005. Da hadde 14 pensjonister planlagt og bygget alt på dugnad i vel 1 ½ år med et samlet timetall på godt over 4500 timer. Der er ikke tilfeldig at Århus ble valgt som stedet huset skulle stå. Området er spekket med historie, helleristninger fra bronsealder, gravhauger fra romertid og folkevandringstid, oldtidsvei, kultursti som passerer stedet der Fossum Jernverk ble drevet i nærmere 330 år, og Henrik Ibsen Museum, hvor Henrik Ibsen vokste opp. Les mer 

Århus Hovedgård , som er en besøksgård og eies av Telemark Landbruksselskap, finnes det også en stor krydderhave, gammel gravhaug, (egentlig 19 i området) en bergartsamling fra Grenland, samt start av en ca. 4 km lang kultursti, som med fordel kan sykles.

Adresse: Århusvn. 191, 3721 Skien
Kilde: Visit Grenland

 
Foto: Skien kommune

Helleristninger er unike bilder fra en kultur som forlengst er borte. I Gjerpen i Skien finnes det flere flotte felter med bronsealderristninger som Løberg, Wattenberg, Bergheim, Fossum, Mæla og Venstøp. Blandt de første hellerisningene som ble funnet i Norge var Fossumfeltet som består av skip, fotsåler og solsymboler. Det er antatt å være fra yngre del av brosealderen, ca 2800 år gammelt, og ligger ved planteskolen på veien bort mot hovedgården. Bergheimfeltet består av skipsfigurer, mennesker, dyr og skålgroper, og ligger like øst for jernbanelinjen. Løbergfeltet ligger på privat grunn, på østsiden av Gjerpensdalen ved veien opp mot Skifjell, og er ca 3000 år gammelt. Det godt bevarte feltet viser 40 figurer av bl.a skip, solsymboler, hest med rytter, dyr og fotsåler.             Kilde: Visit Grenland



Foto: Jan T.Øvrum og Skien Kirke
Skien kirke ble ferdigstilt i 1894. Kirken er tegnet i nygotisk stil av arkitekt Hagbart Martin Schytte Berg, som også har tegnet rådhuset vårt. Orgelet i Skien Kirke er et av norges største med sine 5200 piper og 70 stemmer. Orgelet egner særdeles godt til musikk av romantisk sjanger. I år arrangeres det orgelfestival fra 19.-21. august.

Kirken er åpen hele sommeren: tirsdag - fredag fra kl. 11.00 -14.30, lørdag kl 11.00-14.00 og søndag fra kl. 10.00-13.00. Skulle det være ønskelig med guidede turer for grupper, kan du kontakte menighetsrådet . Hvis du vil ta en titt med en gang, har vi lagt ut en smakebit med en virtuell guidet tur her


Foto: L.Farstad
Kapitelberget på Bratsberg med sine kirkeruiner er det fremste minnet etter den mektige Dags-ætten i Skien. Kirken har vært huskapell, bygget av Dag Eilivsson en gang på 1100-tallet. Ruinen ble oppdaget i 1783, men ble først restaurert på slutten av 1900-tallet.

Kirken på Kapitelberget er en kryptkirke. Det er grunn til å tro at Dag har sett denne kirketypen i Irland, hvor den var svært vanlig, på sitt tokt med kong Magnus.

Krypten under kirkegulvet ble gjerne brukt til sjelemesser og til å oppbevare relikvier.
Kilde: Visit Grenland



Foto: Telemarksreiser
Telemarkskanalen er en av verdens vakreste kanaler, et levende kulturminne som stort sett har beholdt preget fra forrige århundre. Det aller første slusløftet opp kanalen er her hos oss, midt i Skien. Fra Hjellebrygga i Skien går MS Victoria og MS Ibsen i rutetrafikk gjennom slusene fra Skien til Dalen. Kanalen feirer i år 150 års jubileum og du vil finne mange spennende arrangement langs kanalen hele sommeren.


Foto: L.Farstad
Henrik Ibsen Museum i Skien ligger på Venstøp. Henrik Ibsen ble født i Skien den 20. mars 1828. Faren hans, Knud, var kjøpmann og brennerieier. I mange år var han en av Skiens største skatteytere.

I 1833 kjøpte Knud Ibsen gården Venstøp som et sommersted for familien.
Bare to år senere mistet han både formuen sin og levebrødet sitt.
Familien flyttet fra byen og til Venstøp på helårsbasis.

Henrik Ibsen bodde på Venstøp fra han var 7 til han var 15 år gammel. Kildene forteller at han var en gutt som likte å leke for seg selv, men som også spilte dukketeater og tryllet for ungene i nabolaget.

Etter konfirmasjonen reiste 15-åringen Henrik til Grimstad for å bli apotekerlærling. Han besøkte kun Skien en gang til i løpet av livet.

Gården Venstøp ble etablert som Ibsenmuseum i 1958, og er eid av Telemark Museum. Anlegget består av den fredede hovedbygningen fra 1815, bryggerhus, drengestue, låve og stabbur. Gården ligger i et vakkert, gammelt kulturlandskap og er omkranset av en engelsk hage med store trær, lysthus, stier og historiske roser og busker.
I hagen er det også rekonstruert en kjeglebane fra 1800-tallet til fri benyttelse for våre besøkende.

I dag er Henrik Ibsens barndomshjem et topp moderne og sanselig diktermuseum. Her blir Ibsens diktning formidlet gjennom film, bilder, talking-heads og hologrammer.

De nye utstillingene i låven har fire deler: Ibsen og Skien, Ibsens liv og dikt, "barnet" i Henrik Ibsens diktning og "Ibsens flosshatt".
Når du går inn i Flosshatten vil du ved hjelp av lyd, lys, film og bilder få et inntrykk av Ibsens "hjerne". Museet vil også ha en moderne konferansesal og en fin liten scene inne i låven som vil bli benyttet til arrangementer. Museet har en hyggelig kafé og souvenirsalg.
Kilde: Visit Grenland


Foto: Mia Holte
Brekkeparken Idylliske Brekkeparken er et friluftsmuseum hvor Søndre Brekke gård, med sitt praktfulle interiør, ligger sentralt i parken. Her kan også du glede deg over en stor samling gamle bondestuer, løer og loft som sammen representerer Telemarks kulturhistorie. Parken som ble anlagt i 1885 i "engelsk landskapsstil, ble kåret til "Årets park" i 2002 av Norsk Anleggsgartnermesterlag. I tillegg tilbyr Brekkeparken i sommer, forskjellige utstillinger , kveldskonserter med Parkjazz og mulighet for kafebesøk.



Foto:Skien kommune, Stian Tangen
Glasergruva er det første gruveanlegget til Fossum Jernverk, og den første jerngruva som kan tidfestes i Norge, ferdigbygget i 1543.

I dag er Glasergruva fredet som kulturminne. Den er en av Noges eldste jerngruver og er ca 35 m lang. På veggene kan en enkelte steder se rester etter sotlag. Dette stammer fra den tida malmen ble tatt ut ved hjelp av fyrsetting.

Den ovale, glattveggede formen som kan sees i stollen inne i gruva, er også typisk for gruveganger laget ved fyrsetting. Ved senere utvinning ble det brukt krutt.

Fossum Hernverk ble nedlagt i 1867, men Glasergruva nevnes i år 1900 av Amund Helland i Bratsberg Amt som en av de gruver som fortsatt holdes i drift i Gjerpen.
For å komme til kan man parkere ved Øygarden ved Liaveien vest for Fossum, sti frem til Glaseren. Gruva som man finner på toppen av åsen er inngjerdet, og det er grunn til å vise stor forsiktighet! Fint turterreng til Ulvskollen og videre i Vestmarka. Turkart over området kan kjøpes på turistkontoret.                                                                                                 Kilde: Visit Grenland



Elg-Johansen  levde et merkelig liv rundt Gardvanna i skogsområdene nord i Skien.
Her brukte han flere huler i fjellene rundt vanna. Edvin Johansen, denne merkelige lille mannen på bare halvannen meter, født i Romsdalen i 1881, levde her i disse områdene fra 1915 til han døde på Sauherad bygdeheim i 1965.

Han levde tilsynelatende et kummerlig liv, men som skogens mann, i stor frihet.

Det går mange rykter og sagn om denne mannen som nok likte å omgi seg med mystikk. Det er hevdet at han likte godt å slå i lyve og bløffe folk han kom i prat med.
Storfiskene han tok går det mange historier om, men han ble nok mest kjent for å jakte ulovlig på elg i Fossumskogene. Det gikk rykter om at han gjemte bort penger i skogen etter salg av elgkjøtt i Skien.

Han var kjent over alt og stakk seg lett bort, bl.a. brukte han en hel del huler som han overnattet i. I disse gjemte han bort forskjellige ting, som for eksempel salt til fisk og elgkjøtt, og flasker og kar med salt er funnet i mange av hulene han brukte.

Mange av hans tilholdssteder er svært vanskelig tilgjengelig. På kartet Skien Nord – Valebø – Svanstul – Luksefjell Vest blir noen av stedene avslørt.
Kilde: Visit Grenland