Aktiviteter


Foto: Luksefjell turridning
På hesteryggen 
Luksefjell turridning kan tilby timesturer, dagsturer, helgeturer og firmaturer. Luksefjell turridning har også rideleir for ungdom på sommeren, noe som er meget populært og dette går da over 6 dager. Mange vil ha ridning med overnatting, mat, servering m.m. Er overnatting ønskelig kan man velge mellom Bergbys villmarksleir, Gården Hoppestul eller Bestul Jakthus. På Bestul Jakthus har de 18 sengeplasser, badstue, stamp og rom for seminarer og annen møtevirksomhet. Samt fiske i Økter. Sikkerhet er viktig og et punkt det fokuseres sterkt på. Alle vil få en gjennomgang før ridestart til fjells, slik at alle skal føle seg trygge og kunne nyte naturen fra hesteryggen. Dette er store dyr, men utrolig snille.

Huldas Islandshester finner du på Holtan Gård, Nyhus- ca 10 km fra Skien.
Huldas Islandshester tilbyr vanlige ridekurser tirsdager og torsdager og konkurranse ridekurser mandager og onsdager.



Turområder
Luksefjell Etter en drøy mils kjøring nord fra Skien kommer man til det vakre Luksefjellområdet. Her er et natureldorado med skog, fjell, vann, elver myrer og heier. Skogområdet ligger mellom Lågen og den nedre delen av Telemarksvassdraget.
Merkede løyper som kan brukes sommer som vinter. Skogsbilveiene kan brukes til å komme seg inn i terrenget. Sykkel er også et godt hjelpemiddel.

Forslag til turområder: Nisterud, Hoppefjell, Persholknatten, Valeseter, Gardvanna og Slettevanna. Bestul, ca 8 km fra kapellet i Luksefjell har også mange nydelige turområder. Kart over Luksefjell fåes kjøpt på turistkontoret i Skien og hos Telemark Turistforening.

Åpne bommer på Luksefjell To helger i året er alle bommene til Løvenskiold - Fossum åpne i Sauheradfjellene/Luksefjell området. Siste helga i august og første i september.

Vealøs Ligger i Østmarka i Skien. Her finnes mange løyper. De vanligste utgangspunktene for turer til Vealøs er Skifjell, Steinsrød/Skyer, Lensmannseter, Oddbakken og Veimyra ved Kikut, samt Solvika ved Heivannet. De fleste stiene går på sør- og vestsiden av området. Vealøsmyra er et av knutepunktene for stinettet i området. På Vealøs finner du også Vealøskapellet. Kart fåes kjøpt på turistkontoret og hos Telemark Turistforening.

Lensmannsseter Mange fine turstier i de vestvendte liene mot Gjerpensdalen.
Et av de mest brukte utgangspunktenen for turer i disse områdene er P-plassen ved Lensmannsseter ovenfor Sneltvedt. Herfra går det stier i mange retninger, slik som mot Gaupås og Rustankollen, Ørntjern, Smalvann, Vestre Vealøs og sportskapellet på Vealøs.
Flott, frodig og fin vegetasjon. På Rustankollen er det også funnet rester av steinsettingen etter en gammel bygdeborg.


Skrehelle Dette området strekker seg tydelig med sin skrå helling ned mot det nordligste av Gjerpendalføret. Det nakne berget til Lille Skrehelle foran selve toppen er også et klart kjennetegn på lang avstand. Parkering øverst i Fjelldalen nord for Børsesjø, derfra en halvtimes gange til tippen av Lille-Skrehelle, 485 m.o.h. Selve Skrehelletoppen ligger en drøy halvkilometer innenfor. Toppen er på 552 m.o.h. Merkede turløyper i området med løyper til Venstøptjern, Havretjern og Middagkollane. En kan også følge løyper til Blåfjell.

Elg-Johansen  levde et merkelig liv rundt Gardvanna i skogsområdene nord i Skien.
Her brukte han flere huler i fjellene rundt vanna. Edvin Johansen, denne merkelige lille mannen på bare halvannen meter, født i Romsdalen i 1881, levde her i disse områdene fra 1915 til han døde på Sauherad bygdeheim i 1965. Han levde tilsynelatende et kummerlig liv, men som skogens mann, i stor frihet.

Det går mange rykter og sagn om denne mannen som nok likte å omgi seg med mystikk. Det er hevdet at han likte godt å slå i lyve og bløffe folk han kom i prat med.
Storfiskene han tok går det mange historier om, men han ble nok mest kjent for å jakte ulovlig på elg i Fossumskogene. Det gikk rykter om at han gjemte bort penger i skogen etter salg av elgkjøtt i Skien. Han var kjent over alt og stakk seg lett bort, bl.a. brukte han en hel del huler som han overnattet i. I disse gjemte han bort forskjellige ting, som for eksempel salt til fisk og elgkjøtt, og flasker og kar med salt er funnet i mange av hulene han brukte.
Mange av hans tilholdssteder er svært vanskelig tilgjengelig.

På kartet Skien Nord – Valebø – Svanstul – Luksefjell Vest blir noen av stedene avslørt.
Kilde: Visit Grenland

Telemark Turistforening er den lokale turistforening for Skien og Telemark.
Foreningen merker, rydder og vedlikeholder løyper. De har hytter på Hardangervidda, Mogen og Kalhovd. Foreningen disponerer også Svanstulhytta, Solum og 2 hytter på Sommerseter i Luksefjell. Telemark turistforening arrangerer også fellesturer.



Børsesjø Naturreservat ligger i nordre enden av Gjerpensdalen og er et fredet naturreservat. Her finnes det over 210 fuglearter, blandt annet fiskeørna som daglig fisker i sjøen. Av fiskeslag kan nevnes gjedde, brasme, sørv og ål. Børsesjø er best tilgjengelig fra Gjerpen kirke. Det ligger en merket sti mellom Gjerpen Pleiehjem og Prestegården til "Fugletårnet". Ferdsel i reservatet er ikke tillatt i tiden fra 15. april til 1. juli, unntatt på den oppmerkede stien frem til observasjonstårnet.



Foto: visitgrenland.no/skienselva.no
Laksefiske midt i sentrum På turistkontoret i Skien selges det gjestekort til laksefiske på langbryggene. Kortet gir rett til stangfiske fra land eller båt. Fiskereglene må følges nøye i de respektive soner. Laksefiske starter 01. juni og avsluttes 31. august. Det går en laksetrapp ved Skien Mølle helt øverst i elva ved Langbryggene. Årlig spretter det 500 - 600 laks i trappa. Det er et vindu i trappa, slik at du kan se laksen spretter på sin veg oppover.


Fiske I Skien har man anledning til å fiske etter laks fra Langbryggene og i Skiensvassdraget. Det er også fine fiskemuligheter i Norsjø. Foruten laksen, er det også mulighet til å fiske ørret, gjedde, abbor, sik og andre ferskvannsfisker. Fiskekort selges på Skien turistkontor.
Grenland Sportsfiskere ble etablert i 1937, og har siden den gangen arbeidet for å gi sportfiskere i Grenlandsområdet gode muligheter for fiske og rekreasjon.
Kjerneområdene er Sauheradfjella, Luksefjell og Mofjella nord for Skien og Gjuvsjåområdet på Hardangervidda. De har også et område i Øyfjell og et hus i Kragerøskjærgården.
Fiskekort fås kjøpt på InterSport på Herkules Shoppingsenter i Skien.



Padling i Falkumselva Villmark midt i byen. Falkumelva i Skien ligger like i utkanten av sentrum og til å være så sentrumsnært kan en her virkelig nyte stillheten.
Dette er en samle-elv som starter ved Fossum i Gjerpen, der Bøelva og Hoppestadelva møtes. Den er 5.2 km lang og munner ut i Hjellevannet.

Kano- eller kajakkpadlere kan her oppleve fin natur og dyreliv. Elva har en stor beverpopulasjon og det er ikke uvanlig å se rådyr langs bredden.

Det er utrolig fredfullt på elva og langs breddene er det frodig vegetasjon stedvis er det tett med løvtrær som henger ut i vannet og gjør den særdeles innbydende. På forsommeren er det mange fine blomster på breddene. Litt lenger opp i elva er det mer åpent og her blir den grunnere og strømmen sterkere. Det er også opparbeidet en koselig badeplass med fin grasslette og en liten sandstrand med badebrygge, bord, benker, grill og et mobilt toalett.




Sykkelturer i Skien
Skien er full av små og store sykkelvennlige løyper for liten og stor, trent og utrent. Det er utgitt en egen kartmappe med fire ulike forslag til sykkelturer i Skien Kommune. Denne kartmappen kan kjøpes på Skien Turistkontor, eller lastes ned under hvert av turforslagene

Sykkeltur i Skien sentrum
Sykkelturer Gulset/Vestmarka, Ytre Valebø, Luksefjell, Øvre Gjerpen
Sykkelturer Fjelldalen, Skifjell
Sykkelturer Mælum, Kilebygda



Foto: L.Farstad
Lek i sentrum I sommer har vi anlagt to lekeplasser i sentrum, en i Bryggeparken og en på Handelstorget. I Bryggeparken er det montert volleyballnett og ulike lekeapparater som vi håper kan invitere til lek og aktivitet for store og små. Cafe Tullis har ansvaret for å låne ut (mot depositum) volleyballer og andre sommerleker som frisbee, krokett og badminton.
Handelstorget har har fått fasader og granittgulv utsmykket for sommeren, av kunstneren Ann-Kathrin Samuelsen. Kommunen har  laget et aktivitets ark knyttet til utsmykkingen. Dette deles ut gratis sammen med fargestifter hos bokhandlerne Ark og Norli i sentrum. Sammen med aktivitestarket er det også tips om hva barnefamilier kan finne på i Skiensområdet sommerstid.



Århus          Foto:L.Farstad
Kulturstier
Skotfosstien er en 3,7 km lang kultursti i Skien kommune. Stien starter ved Løveid sluser som er en del av Telemarkkanalen. Stien går videre i naturskjønne omgivelser i skogsområder og langs vassdraget. Skotfosstien gir deg mulighet til å lære om vår nære fortid.
Langs Skotfosstien står det 12 tavler med kulturhistorisk informasjon, hovedsaklig knyttet til kanal- og industrihistorie. Brosjyre med kart

Århus kultursti er en 4,5 km lang sti eller vei der en vandrer langs et rikt jordbruksområde og kulturlandskap med mye historie.Stien starter ved Århus gård, 3 km nordvest for Skien sentrum. Brosjyre med kart

Hjellevannet rundt er en 5,6 km lang tur – uten start eller ende – rundt Hjellevannet. Turen gar langs Hjellebrygga gjennom industri- og handelsomrader pa Klosteroya, Herkules og Myren, langs naturskjonne omgivelser pa Bakkestranda og over flere bruer. Det er fine rastemuligheter pa Bakkestranda, der bord og benker er satt ut. Brosjyre med kart

Fra Bakkestranda til Bryggevannet er en 1,8 km lang vandring langs vannspeilene Hjellevannet og Bryggevannet i Skien sentrum. Høydeforskjellen på vannene var den direkte årsak til bydannelsen, vannskillet dannet en møteplass for handel og etter hvert industri. Skien sluse er inngangsporten til Telemarkskanalen. Stien starter ved Bakkestranda som er en av Skiens grønne perler med mange rehabiliterte trehus. Her kan en bade om sommeren. Det er også nydelig å gå tur her om vinteren når frostrøyken legger seg over vannet. Utvalgte elementer på stien er lyssatt kveldstid gjennom lysprosjektet MORILD, for eksempel ”røtterane” på Bakkestranda og fontener i Bryggevannet.Brosjyre med kart



Foto: Skien Gocart utleie
Gokartutleie Skien Cokart utleie er blant de få i underholdningsbransjen som klarer å få adrenalinet til å flyte over, og gliset til å sette seg fast, på både voksne og ungdom!
Skien Gokart Utleie sørger for at du får en fartsopplevelse av de sjeldne, men også for at du får sikkerheten og påliteligheten du trenger. 700 meter utfordrende banemoro. Opptil åtte meter bredde å boltre seg på. Aldersgrense 15 år.